

"European Archaeologists in Saudi Arabia: Discovering the Kingdom's Heritage". Program of workshops and lectures on the new archaeological discoveries by the European and Saudi teams.

12-13 /7/1435H corresponding to 11-12/5/2014.

Workshop Sessions

Sunday 11/5/2014

First Session

Reporter: Dr. Abdullah Alsharekh

First Lecture

Time 9.00 am to 9.20 am + 10 minute discussion.

Topic: Al-Kharj Oasis, landscape and settlement from Bronze Age to modern

times.

Lecture by Michel Mouton / Jérémie Schiettecatte, France

Second Lecture

Time 9.30 am to 9.50 am + 10 minutes for discussion.

Topic: Hegra before, during and after the Nabataean period.

Lecture by Professor Francois Villeneuve, France

Third Lecture

Time 10.00 am to 10.20 am + 10 minute discussion.

Topic: Results of archaeological works at the site of Faid.

Lecture by Dr. Fahd bin Saleh al-Hawas, KSA

Fourth Lecture

Time: 10.30 am to 10.50 am + 10 minutes discussion

Topic: Nabonid in Tayma: the last Babylonian King in Tayma.

Lecture by Dr. Arnulf Hausleiter, Germany

Fifth Lecture

Time: 11.00 am to 11.20 am + 10 minutes discussion.

Prehistory in the Farasan Islands: Above and Below the Sea.

Lecture by Dr. Geoff Bailey, UK

.....

Sixth Lecture

Time: 11.30 am to 11.50 am + 10 minutes discussion.

Topic: Al-Ula and al-Wajh Survey program

Lecture by Dr. Zabqino Fima, KSA

From 12 pm to 1 pm rest and prayer time

Second Session

Reporter: Dr. Majeed Khan

First Lecture

Time: 1 pm to 1.20 pm + 10 minutes discussion.

Topic: The results of field work at Harrat Uwayradh

Lecture by Dr. Abdullah bin Muhammad al-Sharikh, KSA

Second Lecture

Time: 1.30 pm to 1.50 pm + 10 minutes discussion.

Topic: A Cooperative European- Saudi European Archaeological Research program at Dumat al-Jandal.

Lecture by: Guillaume Charloux, France, Romolo Loreto and Andrea Marcolongo, Italy

Third Lecture

Time: 2.00 pm to 2.20 pm + 10 minutes discussion.

Topic: Results of salvage archaeological site at al-Fao.

Lecture by Dr. Salim bin Ahmed Teeran, KSA.

Fourth Lecture

Time: 2.00 to 2.20 pm + 10 minutes discussion.

Topic: Najrân in Late Antiquity and Early Islam: Power, Languages and Writings

Lecture by Dr. Christian Robin, France.

Monday 12/5/2014.

First session

Reporter: Dr. Arnulf Hausleiter

First Lecture

Time: 9.00 am to 9.20 am + 10 minutes discussion

Topic: The Peopling of Arabia through Time.

Lecture by Dr.Michael Petraglia, UK.

Second Lecture:

Time: 9.30 am to 9.50 am + 10 minutes discussion.

Topic: The first results of the survey of Wadi Hanifa -2^{nd} stage 1435H

Lecture by Dr. Abdulaziz bin Saud al-Ghazi, KSA.

Third lecture:

Time: 10 am to 10.20 am + 10 minutes of discussion.

Topic: Wadi Matar: an ancient settlement on the Farasan archipelago.

Lecture by Solène Marion de Procé, France.

Fourth Lecture:

Time: 10.30 am to 10.50 am + 10 minutes discussion.

Topic: The Journey by sea and the trade of the Red Sea – Under water

archaeology project by the University of Marburg.

Lecture by Winfried Held, Michaela Reinfeld, Gerd Knepel and Werner

Bruckmann, Germany

Fifth Lecture

Time: 11 am to 11.20 am + 10 minutes discussion.

Topic: The results of field work at the site of al-Mabbiyat.

Lecture by Dr. Saud bin Sulaiman al-Dhiab, KSA.

Sixth Lecture

Time 11.30 to 11.50 pm + 10 minutes discussion.

Topic: From the sea to the sands: The discovery of Dinosaurs in the Kingdom of Saudi Arabia.

Lecture by Dr. Benjamin Kear, Sweden.

From 12 to 1 pm time for rest and prayer.

Second Session

Reporter: Michel Petraglia

First lecture

Time: 1.00 to 1.20 pm + 10 minutes discussion.

Topic: Qurayyah and the Northwestern Province of Arabia- past and future Archaeological Research in a major centers between al-Hejaz and Tabuk.

Lecture by Dr. Marta Luciani.

Second Lecture.

Time: 1.30 to 1.50 pm + 10 minutes discussion.

Topic: Field work results at the site of al-Mabbiyat.

Lecture by Dr. Samir Sahla.

Third Lecture.

Time: 2.00 to 2.20 + 10 minutes discussion

Topic: Field work results at Alokdud and Jurash

Lecture by Dr. Awad Alzahrani